CRITICII

Președintele Klaus Iohannis asigură sprijin continuu Ucrainei, dar sărăcește propriul popor

Președintele țării noastre este mai empatic cu alți cetățeni, căci nu ține cont de sărăcia prin care trec românii. România rămâne alături de Ucraina în privința exporturilor de cereale, în urma deciziei Rusiei de a ieși din Acordul ONU privind libera circulație a cerealelor prin Marea Neagră. Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va continua să sprijine exporturile de grâne și va menține rutele logistice românești pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

Înainte de reuniunea UE-CELAC, președintele Iohannis a subliniat importanța susținerii Ucrainei și a sprijinirii exporturilor acestora, deoarece aproximativ jumătate din producția de cereale a Ucrainei a tranzitat prin România în ultimul an. Cu toate acestea, prezența neoficială a cerealelor ucrainene pe piața internă a României a afectat prețurile fermierilor autohtoni.

Acordul privind cerealele, convenit sub egida ONU la inițiativa președintelui Recep Tayyip Erdogan, a expirat, iar Rusia a anunțat că nu va mai continua acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Astfel, aproximativ 33 de milioane de tone de cereale tranzitate prin porturile ucrainene se vor confrunta cu o pauză în export.

Cotațiile grâului au crescut semnificativ în SUA, ca urmare a anunțului Rusiei privind retragerea din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră.

În timp ce portul Constanța se confruntă cu stocuri de cereale, traderii achiziționează grâne la prețuri reduse, iar mulți fermieri români încă nu au reușit să-și vândă producția. Portul Constanța a fost dominat de dealeri internaționali, traficanți și speculanți, iar guvernul român are posibilitatea doar de a reglementa tranzacțiile într-o piață concurențială. Totuși, există posibilitatea reintroducerii tarifelor vamale în cazul în care guvernul nu se simte amenințat.

În acest context, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a construit rapid o cale ferată prin Galați, pentru a asigura un tranzit facil al cerealelor ucrainene către Statele Unite. În timp ce latifundiarii și fondurile de investiții internaționale achiziționează o mare parte din terenurile agricole ucrainene, fermierii români sunt forțați să vândă grânele sub prețul de piață.

Situația este critică pentru producătorii de grâu, care vând la prețuri foarte scăzute, generând venituri insuficiente în comparație cu costurile de producție.

În fața acestor provocări, se discută despre posibilitatea unui embargo și a unui control strict asupra cerealelor ucrainene în țările Europei de Est. În plus, producătorii români de cereale au luat în considerare înființarea unui Partid al Fermierilor și organizarea unor proteste cu utilajele agricole în fața guvernului.

Se încearcă astfel să se aducă aminte că în trecut România era considerată grânarul Europei și Bursa de la Brăila stabilea prețurile cerealelor pe continent în perioada interbelică.

Related Articles

Back to top button